Kong Mikkel og slænget leverer kunst til publikum

Tilskuerne valfarter til Herning for at få en smagsprøve på Mikkel Hansens utrolige talent.

Af
Jonatan Grau Møller

»Et sjældent ophøjet øjeblik. Hvor jeg tog mig selv i at tænke lidt. Over tingenes tilstand og hvem jeg nu var. Kunsten at se noget i det man nu ser«.

Sådan starter Poul Krebs sin sang »Mesterværk«.

Og det var lige nøjagtig, hvad de mange tilskuere, der i aftes havde indfundet sig i 'Boxen' i Herning, var vidner til.

Én spiller ragede op
Ikke fordi 29-33-sejren over Østrig som sådan var en eminent oplevelse, som skriger på at blive fremkaldt fra hjernens negativrulle. Men fordi der er en spiller på det danske landshold, som bare bliver ved med at imponere. Mikkel Hansen er navnet.

En 26-årig knægt fra Helsingør, der sidder solidt på den danske håndboldtrone.

Og det spil, han leverer, er i sandhed værd at rejse på tværs af kongeriget for at opleve.

Og det er netop hvad rigtig mange mennesker vælger at gøre i disse dage, hvor europamesterskaberne afholdes i Danmark.

Kongen leverede lækkerierne
At netop Poul Krebs blev citeret i artiklens indledning er ikke en tilfældighed. Han lagde nemlig vejen forbi Jyske Bank Boxen denne tirsdag aften.

Sangeren, der selv var en ganske habil højrefløj for aarhusianske Skovbakken, har masser af roser til den storslåede håndboldkulisse.

»Det bliver ikke større for spillerne. 'Boxen' er det ypperste sted til en håndboldkamp, og de bliver jo båret afsted. Det bliver det vildeste dansk håndbold har oplevet«, fortalte Poul Krebs inden kampen.

Kunst og underholdning
At det i sportslig forstand er kunst, der underholdes med på det 20x40 meter gule halgulv, afspejler sig i tilskuernes adfærd.

Ligesom i en biograf er forventningerne høje til den forestilling, man netop er på vej ind for at overvære, og man bliver ved indgangen mødt af en duft af nypoppede popcorn, som giver en følelse af velvære og tryghed.

Blandt tilskuerne hersker der en stemning, som oser af, at det, der sker i Herning i disse dage, kan gå hen at blive noget stort, som alle gerne vil være med til.

Derfor mødte størstedelen af de 14.000 tilskuere op i de rød-hvide nationalfarver i håbet om, at netop denne dag skulle være speciel.

Kong Mikkel og slænget
For at dette skulle blive en oplevelse ud over det sædvanlige, benyttede man en trommeslager til at få sat godt gang under det fremmødte håndboldpublikum. Derudover havde man i dagens anledning udstyret tilskuerne med 'klap-pap', for at få skabt den helt rette stemning til Kong Mikkel og slængets udskejelser.

Stemningen var flyvende, da de seksten danske spillere betrådte banen under kampens indløb. Og under navneopråbet stod det klart, hvad de mange fans gerne ville. De ville se kunst fra Mikkel Hansen.

Således var der ved navneopråbet af den danske håndbold-artist det klart største tryk på decibel-skalaen.

Masser af lækkerier for publikum
Og tilskuerne fik hvad de sukkede efter. En Hansen der trådte i karakter, og viste, hvorfor han er landsholdets leder.

Han bidrog også til pauseunderholdningen, da han umiddelbart før pausefløjtet fik skruet en umulig bold ind bag den østrigske målmand.

Det var lækkerier for publikum, som i pausen forlod deres sæder, for at gå ned i popcorn-duften og diskutere de æstetiske lækkerier Mikkel Hansen netop havde leveret.

Med sætninger som »hvor var det godt lavet« og »Mikkel Hansen er for vild«, var der ingen tvivl om, at folket fik hvad de gerne ville se.

Tid til at opleve finesserne
Mens spillerne i første halvleg var blevet båret frem af publikum, ændredes det efter pausen til at være spillerne, der lod publikum sidde tilbage og nyde nutiden i den stopfyldte håndboldarena, mens de »sejlede op ad åen«.

For spænding var der ikke særligt meget af i kampen, så det blev i stedet muligt at tage sig et ophøjet øjeblik og opleve kunsten i de finesser, Danmarks fremmeste håndboldspillere - anført af Mikkel Hansens ni mål - kan præstere.

Kendetegnet for alle Mikkel Hansens scoringer er, at jublen altid lige er en anelse højere end, hvis en af de andre landsholdsspillere scorer.

Næste gang, der er audiens hos Kong Mikkel, bliver i morgen, hvor Danmark i den sidste gruppekamp møder Tjekkiet.

Harvested in 2014 from the url: http://politiken.dk/sport/haandbold/emhaandboldm/ECE2182330/kong-mikkel-og-slaenget-leverer-kunst-til-publikum/ for "A Collection of Essays on Art" by Michael B. Chang http://www.michaelchang.dk/04_words/workwords/on_art.html#_references