Danske kunstnere gider ikke deltage i valgdebatten

Af: Annegerd Lerche Kristiansen
Offentliggjort: September 8, 2011 på dr.dk

Da Barack Obama i 2008 stillede op som præsidentkandidat, var Bob Dylan ved hans side. Det samme var kunstnere og skuespillere som Arcade Fire, Bruce Springsteen, Tom Hanks og Robert de Niro. For at nævne et fåtal. Alle støttede de den demokratiske præsidentkandidat, gav gratis koncerter for hans vælgere og diskuterede gerne både Obamas fortræffeligheder og egne politiske holdninger i medierne. Sådan er det ikke i Danmark. Her er de danske kunstnere så godt som alle sammen fraværende i den igangværende valgkamp. De hverken optræder som støtter for partier eller blander sig i den overordnede valgdebat. Det undrer Michael Thouber, der er ekspert i branding af kultur hos firmaet E-Types.
- Der er jo masser af politiske holdninger i mange af kunstnernes værker eller sange. Derfor er det underligt og ærgerligt, at de ikke deltager i valgdebatten, for kunstnerne er efterhånden nogle af de eneste i vores samfund, der faktisk har tid til at tænke en anderledes tanke omkring det politiske. Det ville være interessant at se, hvad kunstnerne ville sige, og jeg tror, at de kunne inspirere mange af os andre til at tænke tingene i en ny retning, siger han til DR Kultur.

"Det er et ret stort dilemma"

Johan Olsen, der er forsanger i Magtens Korridorer, er en af de kunstnere, der ikke har været bleg for at melde politisk ud tidligere. Blandt andet har han deltaget i P1's radioprogram Kanten, hvor han har talt om alt fra visitationszoner til kritik af regeringen. Alligevel har han valgt ikke at deltage i valgdebatten - også selv om han i flere tilfælde er blevet bedt om at synge en sang til fordel for venstrefløjen.
- Det er et ret stort dilemma, og jeg er selv meget i tvivl, om jeg burde deltage i valgdebatten. Jeg synes, det er interessant at støtte et systemskifte, og jeg synes bestemt også, at der skal være et. Så på den ene side vil jeg fandeme gerne bruge mine femten minutters berømmelse på at give udtryk for nogle holdninger, men samtidig har jeg svært ved at støtte en enkelt politiker eller et enkelt parti, for jeg har ikke noget bestemt tilhørsforhold til enkelte politiske partier, siger han til DR Kultur.

"Jeg er jo bare helt almindelig"

Johan Olsens tilgang til valgdebatten deler forsangeren i Loveshop, Jens Unmack. Sammen med Loveshop har han tidligere udgivet sangen "Dit eget selvmord", der blandt andet handler om fremmedhadet og højrebølgen. Alligevel har han ikke lyst til at blande sig i den politiske debat op til valget.
- Jeg føler ikke, at det er min scene eller mit forum. Jeg synes, at jeg, de gange, hvor jeg har udtalt mig politisk i interview eller med en mikrofon for munden, har lydt ubehjælpsom. Politik er jo ikke mit medie, jeg er jo bare helt almindelig, og jeg har svært ved at overskue hele den politiske virkelighed, som jeg skulle tale ud fra. Jeg tror heller ikke, der er nogen, der hører på, hvad sådan et fjols som jeg siger. Politik er meget et cirkus, hvor jeg ikke føler, at jeg har noget at bidrage med, andet end måske en ufrivillig klovnerolle, hvis jeg gik ind i manegen, siger han.
Heller ikke kunstneren John Kørner, der er kendt for blandt andet sine politiske værker af døde danske soldater fra krigen i Afghanistan, ønsker at deltage i valgdebatten.
- Hvis man deltager i den politiske debat, kan de personlige holdninger komme til at fremstå som førsteprioritet, og værkerne bliver sekundære. Og jeg ønsker egentlig nok at have nogle personlige holdninger, men frem for alt, så skal mine malerier eller skulpturer ligge i første parket, siger han.

Kunstnere fortrækker spørgsmål frem for svar

Ifølge Michael Thouber skyldes kunstnernes manglende politiske engagement, at de ofte er mere vant til at stille spørgsmålstegn ved samfundet end at komme med deciderede argumenter.
- Kunstnerne er ikke vant til, at de så konkret skal komme med politiske slagfaste argumenter. De vil hellere have, at folk går ind og ser eller lytter til deres værker, og så må de danne deres egen mening. Kunstnerne vil helst ikke fodre folk med holdninger, de vil i virkeligheden hellere stille spørgsmål. Og i en politisk debat er det væsentligt, at du komme med nogle svar - det er sådan set det, som politik handler om, siger han.
Jens Unmack er enig med Michael Thouber i, at det kan være problematisk for kunstnere at komme med holdninger frem for at stille spørgsmålstegn.
- Han har ret i, at det er farligt. Hvis du pludselig står og spiller ved Socialdemokratiets eller Venstres valgfest, så er det som om hele den platform, man synger og snakker ud fra, den er blevet afkodet, og derfor er det, man siger eller synger om, blevet mindre værd. Og det er en fare at punktere sig selv på den måde. Så på den måde er det klogest at holde sig fri af konkrete partipolitiske interesser og holdninger, siger han.

Niels Hausgaard er undtagelsen

Der findes dog stadig enkelte danske kunstnere, der gerne kaster sig ind i valgkampen og debatten. En af dem er Niels Hausgaard, der tidligere åbent har bakket Minoritetspartiet op i deres forsøg på at komme i Folketinget, og som har været aktiv i blandt andet Folkebevægelsen mod EU.
- At blande mig i debatten er ikke noget, jeg tænker så meget over, det er bare meget naturligt for mig at gøre - for det nytter noget at gøre, mener jeg. Men det er rigtigt, at kunstnere ofte hellere vil stille spørgsmål end stille svar. Men gode spørgsmål er også meget, meget vigtige. Jeg føler også selv, at jeg stiller flere spørgsmål, end jeg giver svar. Men gode spørgsmål skal man sandelig da ikke kimse af - dem er der ikke for mange af i valgkampen, siger han.

Helle Thorning er ikke en ny æra

Ud over de danske musikeres frygt for at blive tildelt partifarver og angsten for at komme med holdninger frem for at stille spørgsmålstegn ved tingenes tilstand, er der også én anden afgørende forskel på, hvorfor vi ikke kommer til at se en lang række af store danske stjerner optræde til fordel for Lars Løkke Rasmussen, Margrethe Vestager eller Helle Thorning-Schmidt, ligesom vi gjorde i USA i 2008, mener Jens Unmack.
- Da alle kunstnerne støttede op om Obama, så var det jo netop, fordi det var så polariseret et USA, og fordi Obama betød noget helt nyt for USA. Det var jo den amerikanske drøm, kunstnerne støttede, når de støttede Obama. Mens hos os er det jo langt mere grumset. Det er jo ikke nogen ny måde at tænke på eller en ny æra, som vi støtter, hvis vi stemmer Helle Thorning ind, siger han.


Harvested in 2011 from the url: http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2011/09/08/132134.htm for "A Collection of Essays on Art" by Michael B. Chang http://www.michaelchang.dk/04_words/workwords/on_art.html#_references – Reference xxi